Girişimcilik – Startup Hukuku Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Girişimcilik Hukuku olarakta adlandırılan Startup Hukuku son yıllarda gittikçe artan bir popülerlikle yaygınlaşmaktadır. Amerika’da ilk olarak ortaya...

Girişimcilik Hukuku olarakta adlandırılan Startup Hukuku son yıllarda gittikçe artan bir popülerlikle yaygınlaşmaktadır. Amerika’da ilk olarak ortaya çıktıktan sonra hızla tüm dünyaya yayılan startup hukuku kavramı ülkemizde de yeni bir iş modeli olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle biz de bu konunun ayrıntılarını, girişimcilik hukukunda yaptığı çalışmalar ile ön plana çıkan Avukat İbrahim Yasin KURT’a sorduk.

Bursa Kurt Hukuk Bürosu - Avukat İbrahim Yasin Kurt, startup kavramının henüz tam bir Türkçe karşılığının olmadığını belirterek bu terimin sıfırdan bir fikirle başlayan girişimcinin şirket kurarak işlerini yürütmesi olarak tanımlanabileceğini ifade ettikten sonra şöyle devam etti: “Startup tanımını ilk olarak ortaya koyan, girişimci ve işletme profesörü Steve Blank Startup'ı, “tekrarlanabilir ve ölçeklenebilir bir iş modeli aramak için tasarlanmış geçici bir organizasyon” olarak ifade etmiştir.

Startup Hukuku ile alakalı ülkemizde henüz ayrı bir kanun mevcut değildir. Şüphesiz dijital dünyada yaşanan çok hızlı değişimler yakın bir gelecekte bu alanda yeni ve özgün bir kanun yapılmasını zorunlu kılacaktır. Ancak şu an itibari ile bu alanda yapılmış ayrı bir mevzuat bulunmadığı için startup hukuku genel hukuk alanlarından Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, Fikri Mülkiyet Hukuku, İş Hukuku ve Vergi Hukuku ile doğrudan bağlantılıdır. Bu genel hukuk dallarının yanında özel olarak ise Kişisel Verilerin Korunması Hukuku, Bankacılık ve Finans Hukuku, Sermaye Piyasaları Hukuku, Yatırım Hukuku, Rekabet Hukuku, Bilişim Hukuku, Tüketici Hukuku ile de teması bulunmaktadır. Bu alanlarda hukuki destek ve danışmanlık için Bursa avukat ekibi Kurt Hukuk ile iletişime geçebilirsiniz.

Startup olarak adlandırılabilecek bir girişimin hukuki anlamda karşılaşacağı ilk aşama fikrin korunmasıdır. Bu aşamada startup olacak yeni fikrin benzeri diğer girişimlerden nasıl farklı olduğu ve bu farklılığın fikri mülkiyet hukuku anlamında nasıl korunacağı belirlenmelidir. Ülkemizde bu korumayı 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu sağlamaktadır.

Fikrin korunması aşamasından sonra artık sıra sözleşme aşamasına gelecektir. Startup olacak bir girişimin ulusal ve uluslararası korumayı sağlayacak bir sözleşme ile kendisini koruma altına alması gerekmektedir. Burada sözleşmenin hazırlanmasında alanında uzman hukukçulardan destek almak çok önemlidir. Bu aşamada dikkatli ve hassas bir şekilde hazırlanması gereken sözleşmelere örnek olarak; Gizlilik Sözleşmesi, Niyet Mektupları, Şirket Esas Sözleşmesi ve Ortaklık Sözleşmesi, Hissedarlar Sözleşmesi, Pay Alım ve Satım Sözleşmesi, E-Ticaret Sözleşmeleri, Franchise/Bayilik/Lisans Sözleşmeleri, İş Sözleşmeleri, KVKK Sözleşme ve Protokollerini gösterebiliriz.

Bu aşamalarsan sonra ise artık şirketleşme ve yatırım aşaması ile yeni startup hayata geçecektir. Türk mevzuatına göre Startup, şahıs şirketi veya sermaye şirketlerinden herhangi biri olarak kurulabilmektedir. Ancak uygulamada genellikle sermaye şirketlerinden anonim veya limited şirket türü tercih edilmektedir.

Girişimcilik ve Startup alanlarında hukuki destek için Kurt Hukuk Bürosu, Bursa avukat ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.

www.kurthukukdanismanlik.com

05 Haz 2022 - 13:16 - Dünya



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistan Pusula Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistan Pusula hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistan Pusula editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistan Pusula değil haberi geçen ajanstır.